Yksi kisoja edeltävän ajan ikävimmistä kokemuksista on lavakuntoon pääseminen. Parastahan olisi tietenkin, jos voisi pudottaa painoaan hitaasti ja ei tarvitsisi olla niin alhaisilla rasvoilla että ihan heikottaa. Tämä on kuitenkin vain haavetta, ja kisoissa pärjätäkseen on asiat tehtävä tietyllä tavalla.

Itse olen vasta kerran joutunut tämän tekemään, ja silloinkin kyseessä oli vain pienen luokan kilpailu, jossa taso ei todellakaan ollut kovin korkea. Sain kuitenkin kokea käytännössä miltä tämä prosessi tuntui, ja voin kertoa että se oli melko tuskainen ajanjakso.

Mitä kuuluu lavakuntoon?

Lavakunnolla tarkoitan sitä kuntoa, joka sinulla on sinä kyseisenä hetkenä kun lavalle astut. Tämä kuntohan on oikeasti olemassa vain muutaman tunnin ajan, juuri se aika kun siellä lavalla ollaan. Koska tässä kunnossa ei tarvitse onneksi olla kauaa, voidaan käyttää aika rajujakin keinoa siihen pääsemiseksi.

lavakunto

Tässä kunnossa ei todellakaan voi montaa tuntia olla ilman vaikeuksia…

Mikäli haluat olla hyvässä kunnossa pidemmän ajan, en suosittele näitä keinoja sitä varten. Silloin kannattaa panostaa enemmän yleisesti terveelliseen ruokavalioon, jota voi syödä vuosien ajan.

Lavakuntoon kuuluu pääasiallisesti todella alhainen rasvaprosentti. Puhun siis tässä todella alhaisesta. Miehillä kyseessä on noin 4 – 6 %, naisilla ehkä noin 12 – 15 %. Nämä ovat kestämättömiä tasoja pidemmällä aikajänteellä, jonka takia niihin pääseminen on niin vaikeaa, kehon taistellessa voimakkaasti vastaan.

Kisoihin valmistautuminen

Ennen kisoja on aikaa viikkojen ajan pudotella rasvaa pois kehosta, kunnes ollaan noin 8 – 10 % rasvoissa. Tähän tavoitteeseen halutaan päästä tietenkin mahdollisimman myöhään, jotta saataisiin maksimoitua lihasten kasvatusvaihe.

Tuon hitaan pudotuksen aikajänne riippuu aivan lähtökunnosta, mutta kestää yleensä noin 2 – 4 kuukautta. Harvemmin ainakaan enempää, joskus hieman vähemmän.

Varsinainen hurja pudotus tehdään aivan viimeisinä päivinä, ja se on henkisesti uskomattoman raskasta aikaa.

4 päivää ennen kisoja

syöminen

Kun lopulta pääset taas syömään näytät suunnilleen tältä 🙂

4 päivää ennen lavalle astumista alkaa se viimeinen rutistus. Tapoja on erilaisia, mutta yleistä niissä on hyvin vähäinen syöminen ja lopuksi juominenkin. Liikkua ei enään näinä päivinä pahemmin pysty, lukuunottamatta ennen lavaa haettavaa pumppia lihaksiin.

En oikein viitsi laittaa tähän tarkkaa omaa suunnitelmaani, sillä jokainen kilpailija haluaa hieman pitää niitä omana tietonaan. Vähäsen se on hassua, mutta niin se vaan menee. Saa siitä jotain etua, jos oma suunnitelma on parempi kuin muilla. Tärkeintä on kuitenkin saada runsaasti proteiinia mahdollisimman vähillä kaloreilla.

Laitan tähän tälläisen samantyylisen suunnitelman, jonka löysin nopealla googlailulla.

Päivä 1

Aamupala: Puolikas greippi hedelmä ja mustaa kahvia

Lounas: Uunissa paistettu pihvi, tomaatti salaatti sekä 1 omena

Päivällinen: 2 keitettyä kananmunaa, vihreitä papuja ja 1 kokonainen greippi

Päivä 2

Aamupala: Puolikas greippi ja mustaa kahvia

Lounas: 1 porsaan kyljys, vihreää salaattia ja 2 dl tomaattimehua

Päivällinen: kukkakaalia, vihreitä papuja, kurpitsaa sekä 2d omenamehua

Päivä 3

Aamupala: Puolikas greippi ja mustaa kahvia

Lounas: selleriä, vihreää salaattia, jauhelihapihvi sekä pieni omena

Päivällinen: kananrinta, tomaattimurskaa sekä lasillinen luumumehua

Päivä 4

Aamupala: Puolikas greippi ja mustaa kahvia

Lounas: 2 kanamunaa joko keitettynä tai paistettuna, vihreitä papuja ja 2 dl ananasmehua

Päivällinen: naudanlihapihvi, tomaattisalaatti sekä 2 dl tomaattimehua

Lähteenä: dieetit.com

Sen verran voin ehkä vielä vinkkinä antaa, että ei kannata noita mehuja juoda tuon dieetin aikana. Pelkkiä turhia kaloreita, ilman juuri mitään ravinteita.

Ei aloittelijoille tai muuhun tarkoitukseen

Haluan tässä lopuksi vielä painottaa, että väärinkäytettyinä tälläiset dieetit voivat oikeasti johtaa tosi huonoihin seurauksiin. Tämän takia niitä ei kannata tehdä ilman lääkärin lupaa, ja mieluiten valmentajan valvontaa. Älä myöskään missään nimessä jatka niitä pidempään kuin muutaman päivän!

Voisin vielä varmuudeksi sanoa, että tämän artikkelin tarkoitus ei ollut antaa ruokavalio-ohjeistusta, ja kaikki vastuu jää lukijalle.